Ahmetbey mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Köy Türkmenler ile Romanya'dan gelen Muhacirlerin beraber yaşadığı bir yerdir.
Berkay■ Koord: 40° 17' 42'' D, 28° 59' 48'' K
Aksungur mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Köy halkı Ahi Dergahı'nın mensubu olan Türkmenler'dir. Köye kısa bir süre için yörükler de gelip, yerleşmiştir. Fakat yörükler daha sonra Dağakça köyünü kurarak ayrılmışlardır.
Berkay■ Koord: 40° 17' 39'' D, 28° 58' 38'' K
Alaşar mahalle
-
Osmangazi (
Demirtaş bucağı) -
Bursa■ Köy adını köyün yakınlarında bulunan Alaşar suyundan almıştır. Bursa'nın fethinden sonra Osman Gazi'nin hem hocası hem de kayınbabası olan Şeyh Edebali ile beraberinde Kırşehir'den gelen Akçakoyunlu Aşireti'ne mensup Türkmenler tarafından kurulmuş bir köydür.
Berkay■ Koord: 40° 16' 43'' D, 29° 3' 46'' K
Armutköy mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ 19. yüzyılın ortalarında Çerkes Sürgünü ile birlikte yoğun Çerkes nüfusu köye yerleşmiştir. Çerkeslerden sonra Şeyh Şamil'in vekili olan Dağıstanlı Mehmet Emin Paşa ve maiyetindeki Dağıstanlılar da köye yerleşmiştir. Paşanın mezarı da köydedir. Son olarak 1938 yılında Dersim isyanı sonrasında Tunceli'den getirtilen Alevi Kürtler köye iskan edilmiştir.
Berkay■ Koord: 40° 16' 4'' D, 29° 1' 56'' K
Avdancık mahalle
-
Osmangazi (
Demirtaş bucağı) -
Bursa■ 20. yy başında
Manav yerleşimi.
■ Eski ismi: Begli. 1478 tahririnde ''kâfir-viranı var, içinde asmaları var'' diye not düşülmüş. Panayır yeri bu köyün olduğu yerdeydi. 1573 tarihli tahrir defterine göre köyde 20 hâne, 6 mücerred Müslim nüfus kayıtlı idi. 1573 yılında Avdancık köyü, zeamet sahibi Nişancızâde Hüseyin Çelebi’ye âitti. 18. yüzyılda Mekke-i Mükerreme ve Haremeyn için vakfedilmiştir.
Manav■ Koord: 40° 17' 35'' D, 29° 10' 14'' K
Büyükdeliler mahalle
-
Osmangazi (
Soğukpınar bucağı) -
Bursa■ 20. yy başında
Manav yerleşimi.
■ 2 km kuzeyde bulunan Dudas (Dudaş?) mevkiinde kiremit parçaları bulunması eski yerleşime işâret eder. Köyde anlatılan rivâyete göre halkı 14. asırda Osmanlılara Rum emniyet güçlerinin geçit yollarını göstermiştir. Köy ağzında patet ''patates'' börülce ise ''fasulye'' anlamına gelir.
Manav■ Koord: 40° 0' 43'' D, 29° 12' 25'' K
Demirkapı mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ 1642 târihli bir Bursa Kadı Sicili'nde, mahalledeki Pavlos Eyot ve Georgi oğlu Christo ve Panagiot oğlu Pandoli adlı Rumlar, atalarını Demirkapı'dan, Sultan I. Murad’ın getirtip, bu mahallede yerleştirdiğini anlatırlarmış. Balık Pazarı ve Kaya Başı mahalleleri de Rum yerleşimiydi. 1924 sonrasında Helenistandan Çingene iskân edildi.
Manav■ Koord: 40° 11' 22'' D, 29° 2' 22'' K
Demirtaş mahalle
-
Osmangazi (
Demirtaş bucağı) -
Bursa■ Yerel rivayete göre Rum köyü Sultan I Murat zamanında çeşitli yerlerden gelen Rumların iskanı ile kurulmuş idi. Adı en azından 16. yy’dan beri Türkçe Demirtaş olarak geçer.
SN■ Bursa ovası üzerinde bulunan kasabada Yunanistan'ın Drama kentine bağlı Kırlar, Himmetli, Bucak, Durak, Türkmenler, Karamanlı ve Bekleşi köyleri ile Langaza'ya bağlı Gırmıç köyünden Muhacirler gelmiştir. Ayrıca daha sonraları Yugoslavya'dan Bektaşi Arnavutlar ile Bulgaristan'dan da Muhacirler yerleşmiştir.
Berkay■ Koord: 40° 16' 20'' D, 29° 5' 35'' K
Doğancı mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Köy 15. yüzyılda Bursa'ya iskan edilen Macanoğulları adında bir Yörük sülalesi tarafından kurulmuştur. Köy halkının geçmiş devirde Manavlar ile çeşitli kavgalar yaşadığı biliniyor.
Berkay■ Koord: 40° 7' 59'' D, 28° 57' 54'' K
Ebuishak mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Daha evvel Bursa'nın en meşhur Roman mahallesi iken 2012 yılında kentsel dönüşüm ile çehresi değişmiştir. Romanlar ekseriya Yıldırım ilçesi Hacivat mahallesine geçmiştir.
C.G.■ Koord: 40° 11' 9'' D, 29° 4' 21'' K
Gündoğdu mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Bizans döneminden kalma Rum yerleşimi halen terk edilmiş olup yeni kasaba kurulmuştur. 1603-04 tarihli devşirme kayıtlarında Hıristiyan köyü olarak anılır.
SN■ 1303 senesinde gerçekleşen tekfur harpleri ve teslimiyetinden sonra Bursa ovasındaki Rum köylerinin bir kısmı, özel müsâde ile yerlerinde kalmışlar. Bursa kalesindeki Rumlara da Osmanlıyı övmeye gönderilmişler ve kale teslim olmuş (Bursa Araştırmaları Vakfı). 1924'de Vodinalı Pomaklarla Komotinili (Gümülcine) diğer mübâdiller iskân edildi. Rumların köyü ne vakit terkettikleri bilinmiyor, hepsi veya mühim bir kısmı Kapadokyalı, Pontoslu ve Doğu Trakyalı Helen mültecilerle Edessanın en büyük köylerinden Exaplatanos (Slavca ismi Kapinja) köyüne iskân edilmişler. Filadar, çevresindeki Susurluk, Çeltik ve Ulubad ile 1780 târihli Fransız haritasının birinde görülmektedir.
Manav■ Koord: 40° 19' 55'' D, 29° 1' 57'' K
İnkaya mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Köy kireçli bir kaya üzerine kurulduğu için çok sayıda mağara oluşmuş. Bu nedenle mağara kayası anlamına gelen İnkaya adı verilmiş. Köyde eskiden Rumların yaşadığına dair bazı izler var. Mesela köyün doğusunda Saint Agapius, köyün altında ise Abramitler Manastırı adında ibadethaneler vardı. Günümüzde Abramitlerin sadece bazı kalıntıları kalmış. Rumların ne zaman gittiği bilinmiyor. Günümüzde yerli köyü olarak bilinmektedir.
Berkay■ Koord: 40° 10' 57'' D, 29° 0' 56'' K
İsmetiye mahalle
-
Osmangazi (
Demirtaş bucağı) -
Bursa■ 20. yy başında çoğu Gürcistan göçmeni Hıristiyan Rumlarla meskûndu.
SN■ Köyde Rumeli Göçmeni Alevi-Türkler ve Yunanistan'dan gelme Pomaklar yaşar.
Mursallı■ Halkının bir çoğu Kavala ve Drama civârında bilhassa Platania köyünde, diğer kalanı Makedonya bölgesindeki Skafidi, Ksiropotamos, İasmos, Vathitopos, Tsakoles, Petrana, Koudoinia, Kallifiton, Charitomeni, Sosandra, Kato Neirokopion, Vateron, Amisiana, Nea Zichna, Zigos, Nikiforos, Monastiraki, Mirkinos, Efkarpias, Sounion gibi çeşitli köylerde iskân edildiler.
Manav■ Koord: 40° 15' 44'' D, 29° 6' 37'' K
Karaislah mahalle
-
Osmangazi (
Soğukpınar bucağı) -
Bursa■ Karaislah köyünün Cebel (Dağ) kesimine 1896’da Gürcü muhacirler iskan edildi.
SN■ Köy halkı 1893 yılında Artvin'in Yusufeli ilçesinden gelmiştir. Osmanlı kaynaklarında köydeki insanlar ''Lisan bilmez Gürcüler'' olarak kayıt altına alınmış. Haliyle gelen kişilerin kimliğini sorgularsak Ahıska Türkü veya Kıpçak Türkü'de olabilirler.
Berkay■ Koord: 40° 1' 17'' D, 29° 7' 32'' K
Mollafenari mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Bursa'nın eski mahallelerinden biridir. Mahalleye adına veren mescidi, 1434 yılında ölen ünlü İslam bilgini Molla Fenari yaptırmıştır. Cumhuriyetten sonra 1950'li yıllara kadar Alaşar adını alan mahalle, bu tarihte tekrar Mollafenari adına dönüşmüştür. Mahallede çoğunlukla, eski Bursalılar ile dağ köylerinden gelenler ve Arnavutlar yaşamaktadır.
Hüseyin Seyrek■ Koord: 40° 10' 37'' D, 29° 3' 13'' K
Osmangazi ilçe
-
Osmangazi -
Bursa■ 1987 yılında Bursa Merkez ilçesinin bölünmesiyle oluşturulan yapay ilçelerdendir. Rastgele bir isim verilmiştir.
SN■ Koord: 40° 13' 20'' D, 29° 0' 16'' K
Soğanlı mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Bugün mahallede çoğunlukla Bulgaristan’ın Kızanlı kazası Hemitli, Saranlı ve Boyasıllı köyleri ile Filibe ve Karlıova bölgesinden gelen Türk göçmenlerle, Bursa'nın dağ köylerinden gelen Bursalı Türkmenler ve Yörükler yaşamaktadır. Numune Çiftliği içinde Ali Baba adlı bir mezar olup, önceleri halk burasını adak yeri olarak kullanmaktaydı.1938 yılında zorunlu göçe tâbi tutulan Tuncelili Alevi Zazalar'da yerleştirilmiştir.
M. Hakan■ Koord: 40° 12' 35'' D, 29° 2' 37'' K
Soğukpınar mahalle
-
Osmangazi (
Soğukpınar bucağı) -
Bursa■ 20. yy başında
Gürcü yerleşimi.
■ Kurulduğunda, adı Cihangir olan Soğukpınar, şimdiki adını, kurulduğu yerleşim biriminin üst kısmında bulunan ve 1900'lü yıllarda Bursa-Antalya bağlantısını sağlayan ana güzergâhtaki, hâlen doğal olarak çıkan soğuk sudan (pınar) almaktadır.
manahozçepardi■ Koord: 40° 3' 26'' D, 29° 7' 3'' K
Sultaniye ölü yerleşim
-
Osmangazi -
Bursa■ 1980'e dek sayım kayıtlarında görülen Sultaniye köyünden iz kalmamıştır. (Baraj gölü altında kalmış olabilir?)
SN■ Koord: 40° 5' 33'' D, 28° 57' 9'' K
Uludağ dağ
-
Osmangazi -
Bursa■ Antik Yunan coğrafyasında Olympos adını taşıyan sayısız dağdan biridir. Sözcük Yunan-öncesi bir dilde muhtemelen `dağ` anlamına gelir. ■ Erken Osmanlı döneminde dağda yaşayan çok sayıda münzevi Ortodoks keşişten ötürü Keşiş Dağı adı verilmiştir.
SN■ Koord: 40° 5' 2'' D, 29° 10' 4'' K
Yunuseli mahalle
-
Osmangazi -
Bursa■ Yunanca addan halk etimolojisi yoluyla türetilmiş olan Bilad-ı Yunus adı ’Yunuseli’ olarak Türkçeleştirilmiştir.
SN■ Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ile köydeki Rumlar Yunanistana gönderildi. Onların yerine de Yunanistan'ın Karacaova bölgesi ile Kılkış bölgesindeki Paroya köyünden gelen Arnavutlar iskan edilmiştir.
Berkay■ Koord: 40° 15' 1'' D, 29° 0' 27'' K