Ballıbostan köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ Köyün ismi Qezer'dir. Burada Memani, Başımi, Redki aşiretleri yaşar. Derler ki Qezer ile Qazi iki kardeşmiş. Murat nehrinin iki yakasına, iki köy kurmuşlar. Büyüklerimiz anlatır, yedi tane peri gelip Murat nehrinde yıkanırmış. Köyün ağası, papazdan büyü yapıp, bir periyi alıkoyar. Sonrasında perinin arkadaşları gelip onu kurtarır. Eskiden o perileri gördüm diyen bir çok yaşlı varmış.
Qazi■ Köyün esas yerlisi olan Polat ve Aslan aileleri Karapapak kökenli olup köy nüfusunun neredeyse yarısını oluşturmaktadır.
metonio■ Koord: 39° 40' 31'' D, 43° 11' 13'' K
Hıdır köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ Halihazırda bir Karapapak köyüdür, nüfusunun az bir miktarı Kürtlerden oluşur.
seyyah■ Burada Xaro [Garo] isimli meşhur bir Ermeni yaşarmış. Xaro'nun değirmenleri varmış. Köyde halende Gola Xaro (Türkçe anlamı Xaro'nun gölü) isimli küçük bir gölet vardır. Iğdır Yukarı Civanlı (Ciwani) ve Kağızman Axwêran (Akören) köyünden Redkan aşireti bu köye geldiğinde, köy boşmuş. Karapapaklar sonradan devlet tarafından iskan edilmişler. Son yıllarda çoğu batıya göç etti.
Qazi■ Koord: 39° 43' 8'' D, 43° 10' 24'' K
Kazlı köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ Qazî köyü halkı Erivan muhaciri Redkan aşiretinden olduğundan, köyün eski sakinleri ve köyün tarihi hakkında bilgileri yoktur. Köyün ortasında köylülerin "şehit" dediği, üzerinde haç işareti olan bir mezar var. Köy halkı buraya çok büyük saygı duyar. Ama içinde yatan kimdir, ne zaman ölmüş? Köy halkı birşey bilmiyor. Ama hamile kadınlar şehidin yanından geçince, bilmeden nerelerine dokunurlarsa, çocuk doğunca orasında kırmızı renkte bir işaret olur. Köyde kırmızı işaretli bir çok insan var.
Qazi■ © 28.01.1905 Sened-i Hakani ile sahip oldukları araziyi Tarılık karyesiyle paylaştıkları halde köy halkının meralarını zapt ettiğinden şikayetçi olan Kazi karyesi ahalisinden Abdülkadir'in müracaatı hakkında gerekenin yapılması.
Mar(d)astan■ Karapapak çoğunluklu bir yerleşimken bugün yalnızca altı hane Karapapak nüfus var, gerisi Kürtlerden oluşuyor.
metonio■ Koord: 39° 41' 9'' D, 43° 12' 13'' K
Murat köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ Adını güneyindeki Dzirav dağından alan Zirav/Ziro nahiyesinin merkez köyü idi. Daha sonra nahiyeye Murat adı veridli. 1878’den önce 40-50 hane Ermeni, 10 hane Yezidi nüfusu vardı.
SN■ Ziro'nun Yekmal (Tr: Üçevler) isimli bir mezrası var. Ziroda Redkinin bir kabilesi, Yekmal de ise başka bir kabilesi yaşar. Hepsi Erivan kökenlidir.
Qazi■ Koord: 39° 40' 43'' D, 43° 14' 45'' K
Ortayokuş köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ Qoto (Ortayokuş) köyünde Redkan aşireti ile birlikte, Celali aşireti de yaşar. Köyün Heftreng isimli bir mezrası var. Yaçî (Yazıcı) barajı bu köydedir. Baraja akan suya Çemê Sînegê deniliyor.
Mar(d)astan■ Koord: 39° 45' 3'' D, 43° 18' 58'' K
Yazılı köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ 20. yy başında
Êzidi yerleşimi. Şimdi
Azeri yerleşimi
■ Mangasar esasen buranın 16 km kuzeydoğusunda bulunan dağın (Ziyaret Tepesi) ve o dağdan doğan ırmağın (Körsu Deresi) adıdır.
SN■ Êzdi Kürtlerin köyüydü. Daha sonra Êzdiler Ermenistan'a göç ettikten sonra, Ermenistan'dan Müslüman Redkan aşireti gelip bu köye yerleşti. Daha sonra devlet Azerileri bu köye yerleştirip, bu köye daha önce yerleşmiş olan Redkan Kürtlerini köyün ilerisinde olan Qelender (Kalender) köyüne gönderdi. Mengeser'de Qelenderlilerin dedelerinin mezarları var. Ayrıca sonra yıllarda Mengeser köyüne bir kaç Kürt evi de göç etti.
Qazi■ Koord: 39° 42' 20'' D, 43° 12' 14'' K
Yukarıküpkıran köy
-
Ağrı Merkez (
Murat bucağı) -
Ağrı■ Bu köyde Kela Pazi isimli bir kale kalıntısı vardır. Ayrıca Cizreli Bedirhan Paşa'nın bir kızı, bu köye ilk yerleşen Redkanlılardan Eyüp Paşa'nın karısıdır.
Mar(d)astan■ Koord: 39° 42' 32'' D, 43° 15' 19'' K