Altıntaş mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Köy Akçakoyunlu Yörükleri tarafından kurulmuştur. Yörük çoğunluk dışında köyde Arnavut azınlık da bulunuyor.
metonio■ Koord: 40° 21' 19'' D, 28° 58' 18'' K
Aydınpınar mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Mübadele öncesinde Rumlar dışında yalnızca üç hane Tatar vardı. Mübadeleden sonra Giritli Müslüman Rumlar; Selânik, Serez ve Yanya'lı Türkler ile İşkodra'lı Arnavutlar da yerleşmiştir. Günümüzde nispi çoğunluğu Giritliler oluşturmaktadır.
metonio■ Koord: 40° 19' 43'' D, 28° 54' 50'' K
Çağrışan mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Bazen Çarşan şeklinde de yazılır.
SN■ Çoğunlukla Manavdır, bir kısmı Bulgaristan göçmeni Bektaşidir. Azınlık olarak sonradan yerleşen Boşnak, Gürcü ve Laz aileler de bulunuyor.
metonio■ Koord: 40° 17' 59'' D, 28° 56' 30'' K
Çınarlı mahalle
-
Mudanya (
Zeytinbağı bucağı) -
Bursa■ Köy'ün Rumları Türkçe konuşuyorlardı.(Anagnostopulu,1997). Barkan'ın 16. Yüzyılda Kulluk olarak bahsettiği köylerden birisidir.
Utku Oziz■ Mübadeleden sonra Yunanistanın Vodina kentine bağlı Drokuma köyünden gelen Muhacir Türkler ve Makedonlar köye iskan edildi.
bekir■ Koord: 40° 19' 9'' D, 28° 44' 54'' K
Dedeköy mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ 20. yy başında
Manav yerleşimi.
■ Kalyon Dede, Murat Dede ve Hacı Ali Dede isminde yatır bulunuyor.
Manav■ Koord: 40° 17' 42'' D, 28° 50' 56'' K
Dereköy mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Köyün Rumları Türkçe konuşuyorlardı.(Anagnostopulu,1997). Barkan'ın 16. Yüzyılda kulluk olarak bahsettiği köylerden birisidir.
Utku Oziz■ 1530'da Kite'ye bağlı 24 hâneli Sultan Murad Hüdâvendigar vakfına âit köy olarak kaydedilmiş. 1895'te ise 320 hâneye ulaşan Dereköy, 1700 kadar nüfusa sâhipti.16. asırda iki köle, dört oğluyla bir câriye otururmuş. 22 ağustos panayır günüymüş. Müslüman yerlileri Manav olmalı. Drama ve kısmen İskeçe'den mübâdil iskân edildi, Kavala Oreşe köylüleri Pomaktır. Belirsiz târihlerde Mudanya gibi Giritten iskân edilen Müslüman Helenler buraya takviye edilmiştir. Köyde yaşlı kuşak hâlen akıcı Girit helencesi konuşur. Helenistandaki eski sâkinleri Dereköyü unutmaz, bir kitap dâhi yazmışlar diye rivâyet edilir. 1855 senesindeki dikilen kilisesi, Rum Ortodokslar gidince 1972 senesine kadar câmii olarak kullanılmıştır. Ayazması Karaselvi mevkiinde hâlen görülebilir. Vodina Oslov köylüleri burayı beğenmedikleri için nakledilmişlerdir
Manav■ Koord: 40° 19' 0'' D, 28° 48' 4'' K
Esence mahalle
-
Mudanya (
Zeytinbağı bucağı) -
Bursa■ Bazı kaynaklarda antik Daskyleion kenti bu yerde gösterilir. Bu eğer doğru ise Eşkel adı antik isimden türemiş olabilir.
SN■ Köy Osmanlı devrinde Eşkel Kebir yani Büyük Eşkel adıyla anılırdı. Türk köyü idi. Bu köyün yakınında Küçük Eşkel köyü bulunuyordu. Rumların yaşadığı yer Küçük Eşkel köyü idi.
bekir■ Koord: 40° 20' 51'' D, 28° 41' 12'' K
Güzelyalı mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Yunanca kaynaklarda Neoxoráki (`Yeniköycük`) adı görülür.
SN■ Mübadeleye kadar Rumlarla birlikte yalnızca 15 hane Türk-Manav yaşıyordu. Mübadelede köyü terk eden Rumların yerine Girit göçmenleri ve Batumlu Gürcüler de yerleşmiştir. Günümüzde başka bölgelerden gelen insanlarla birlikte daha kozmopolit hâle bürünmüş ve kendisinden üç mahalle ayrılmıştır.
metonio■ Koord: 40° 21' 19'' D, 28° 55' 27'' K
Hisarlık mevki
-
Mudanya -
Bursa■ Yerli adı Myrleía olan yerleşim, MÖ 202’de Bithynia kralı Prusias tarafından Apámeia adıyla şehir statüsüne kavuştu. ■ Kazılarla ortaya çıkarılan antik kent kalıntıları, apartmanlarla çevrili bir ’Arkeopark’ ilan edilmiştir.
SN■ Koord: 40° 22' 0'' D, 28° 53' 37'' K
Işıklı mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Köyde Dedebayırı mevkinde Ahi Ali Dede'nin türbesi bulunuyor. Ahi Ali Dede'nin Bursa fethine katılmak için Kırşehir'den geldiği rivayet edilir.
bekir■ Koord: 40° 21' 24'' D, 28° 52' 6'' K
İpekyayla mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Köy halkı Alevi Yörüklerden oluşmaktaydı. Son 50 yıl içinde Sünni mezhebe eğilim başladı ve günümüzde caminin de yapılması ile tüm köy halkı Sünni mezhebe geçti.
bekir■ Koord: 40° 19' 59'' D, 28° 49' 23'' K
Kumyaka mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Herodot (MÖ 5. yy) ve Plinius (MS 1. yy), ’Pelasgça’ adını verdikleri eski Anadolu dilinin bu yerde hala konuşulduğunu bildirirler.
SN■ Dünyanın en eski Ortodoks kiliselerinden biri olan Baş Melekler Mikail ve Cebrail Kilisesi (780-797) 2012 yılında Fener Rum Patrikliği adına Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Baş Rahibi Elpidophoros Lambriniadis tarafından, sahibi İstanbul’da yaşayan iş adamı Mete Yalçın dan 800 bin dolar karşılığı satın alındı.Restorasyon hazırlıklarına 2016 da başlandı.
IraTzourou■ Koord: 40° 23' 3'' D, 28° 49' 38'' K
Küçükyenice mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ Sünni eğilimli Bektaşi Türk yerleşimidir.
metonio■ Küçükyenice halkı kendini yerli veya manav olarak tabir edenlerin kurduğu bir köydür. Balkan harbinden sonra Bulgaristan'dan gelen Bektaşi Muhacirlerin yerleşmesi ile günümüzde halini almıştır.
Berkay■ 1938 Bulgaristan muhâcirleri aslen o târihte Romanyaya bağlı Silistrenin köylerinden getirilmiş olmalıdır bkz. Dağköy, İzmit.
Manav■ Koord: 40° 17' 18'' D, 28° 50' 4'' K
Mudanya ilçe
-
Mudanya -
Bursa■ Strabon’a göre Mygdones halkı Trakya’dan (Homeros’a göre Makedonya’dan) göçüp, Marmara sahili ile Bursa arasındaki bölgeye egemen olmuşlardı. Daha sonra Bithynia’lılara yenildiler. Antik Myrleia/Apamea kentinin yanıbaşındaki bugünkü kasaba, bölgenin Bizans dönemindeki idari bölge adını almış olmalıdır. Yunanca kaynaklarda rastlanan Mountánia biçimi Türkçe ismin Yunan alfabesine göre yazılı halidir.
SN■ İlçe hâricinde muhtemelen çevresindeki belli köylerde Giritli Müslüman Helenler iskân edilmiştir. Mudanyanın Rum Ortodoks Helenlerinin bir kısmı Makedonya bölgesindeki Chrysi (slavca ismi Slatina) köyünde iskân edilmiştir.
Manav■ Koord: 40° 22' 52'' D, 28° 52' 31'' K
Orhaniye mahalle
-
Mudanya -
Bursa■ ''Ruscuk ve Silistre muhâcirleri tarafından Mudanya'da oluşturulan köye Orhaniye isminin verilmesi.9 temmuz 1904''
Manav■ Koord: 40° 17' 18'' D, 28° 45' 31'' K
Tirilye mahalle
-
Mudanya (
Zeytinbağı bucağı) -
Bursa■ 1960’tan sonra Zeytinbağı olan adı, 25 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yeniden Tirilye olarak düzeltildi.
SN■ Halkının büyük kısmı Halkidiki'de Nea Triglia ve Rafina köylerinde, kalanı ise gene aynı çevrede Nea Moudania, Karkara, Neromilos, Edessa'da Aloron, Kavala'da Palaiochorion, Komotini'de Karidia, Langaza'daki Modion, Kozani çevresinde Veroia, Agios Theodoros, Nea Zigi, Kaloneri, Katerini'de Litochoro, Selânik'te Nea Agathoupoli yerleşimlerinde iskân edildiler.
Manav■ Bilinen en eski adı Tirilye olsa da Osmanlı devrinde bir süre Mahmutşevketpaşa adıyla da anılmıştır. Cumhuriyet döneminde Zeytinbağı adı verilmiştir. Lakin son taksirde Tirilye adına kavuşmuştur. Kasabanın eski sakinleri Rumlardır. Fakat Bursanın fethinden sonra Kırşehir'den gelen Ahiler-Bektaşiler ve maiyetindeki Türkmenler iskan edilmiştir. 1906 yılı Hüdavendigar Vilayet Salnamesinde bölgedeki Türkmen Taifelerinin ürettikleri zeytinleri Doğu Rumeli, Karadeniz kıyıları ile İskenderiye'ye kadar gönderdikleri yazılı bir kanıttır. Mübadeleden sonra Tirilye'ye Girit Muhacirleri, Selanik Muhacirleri, Usturumca ve Vodina'dan Arnavutlar gelmiştir. Günümüzde Girit Muhacirleri, Türkmenler, Arnavutlar ve Selaniklilerin beraber yaşadığı bir sahil kasabasıdır.
bekir■ Ustrumca ve Vodina'lı Arnavut yoktur. Ustrumca göçmenleri Türktür, Vodina mübadilleri de keza şehir merkezinden veya çevre bir kaç köyden ise Türk kökenlidirler.
metonio■ Koord: 40° 23' 33'' D, 28° 47' 40'' K