Çalkaya köy
-
Kilis Merkez (
Musabeyli bucağı) -
Kilis■ Osmanlı döneminde Okçu İzzeddinli nahiye/kazası merkezi idi. Bu bölge Kilis merkez ilçesinin Sabun Çayı batısında kalan kısmı ile Suriye'de Bülbül kasabası çevresinde 15 kadar köyü içerir.
SN■ Sapkan köyüyle bilikte İzziye Kazasının merkeziydi. Okçu İzzeddinli, Amikî, Musabêgan, Şeyhan vs. Kürd cemaatlerinin yaşadığı bölge olan İzziye, adını Mir-i Ekrad İzzeddin Bey'den alır.
deyar heyran■ Koord: 36° 47' 47'' D, 36° 50' 7'' K
Karaçavuş köy
-
Kilis Merkez (
Musabeyli bucağı) -
Kilis■ Köyümüz, 1918 yılına kadar KÜRT ELİYAN veya KÜRT ELİYANLI adlarıyla bilinmiş ve resmi kayıtlara da bu isimlerle girmiştir. Eliyan adı şuanki yerleşkeye ilk yerleşen Kürt Aliler (KÜRT ELİYEN) aşiretinden gelmektedir.
Metin Korkmaz■ Koord: 36° 49' 26'' D, 36° 55' 18'' K
Karamelik köy
-
Kilis Merkez -
Kilis■ Günümüzde Suriye Halep e bağlı Menbic (Karamelik) idari biriminin eski merkez köyü iken halen Kilis merkez ilçeye bağlı köydür.
deyar heyran■ Koord: 36° 47' 25'' D, 37° 15' 9'' K
Kilis il
-
Kilis Merkez -
Kilis■ MÖ 300 dolayında İskender’in generallerinden Seleukos Nikator tarafından kurulan ve Makedonya’daki Kyrros kentinin adı verilen Kyrros kenti, bugünkü Kilis’in 13 km batısında, Suriye sınırının hemen karşı tarafındadır. Geç Antik dönemde, bugünkü Kilis ilini kapsayan piskoposluğun (’kaza’) merkezi idi. M 1150 yılında Nureddin Zengi tarafından Haçlılardan geri alındığı tarihe dek önemli bir kent olarak kaldı. Daha sonra yerleşim merkezi bugünkü Kilis kentine kaymıştır. ■ Kilis adının Arapça ve Türkçe `kilise` adıyla ilgisi yoktur. Keza Süryanice «kelşô» (`kireçli`) ile de bağ kurulamaz.
SN■ 31.08.1714 Ayntab civarında zuhur eden Kilis Ekradından Okça İzzeddinli demekle maruf eşkıyanın hakkından gelinerek ...
deyar heyran■ Çivi yazısı ile yazılmış bir Asur betiğinde “Ki-li-zi” yerleşiminden söz edilmekte, buranın da bugünkü “Kilis” olduğu görüşü oldukça yaygındır. Martin HARTMAN eski Kilis yerleşiminin bugünkü Kilis kent merkezinin güneydoğusunda “Tarzimehan” yöresi olduğunu belirtir. Richard KİEPERT de esli Kilis’i, bugünkü yerleşimin 3 kilometre güneybatısındaki “İlizi Bahçesi" olarak gösterir. Roma İmparatorluğu kaynaklarında “Ciliza sive Urmagiganti” sözüyle geçen yöre, YAKUT’un Mu’cemü’l-büldun ve Halil bin Şahin EZ-ZAHİRİ’nin Zübdetü Keşfi’l-Memalik adlı yapıtında Azaz’a bağlı bir köy olarak belirtilmiştir.
Metin Korkmaz■ Koord: 36° 42' 57'' D, 37° 6' 54'' K
Öncüpınar mahalle (Kilis bağ)
-
Kilis Merkez -
Kilis■ Kilis ile Suriye arasındaki başlıca sınır kapısında bulunan köyde Suriyeli mülteciler için kamp kurulmuştur.
SN■ Koord: 36° 38' 38'' D, 37° 5' 14'' K
Tamburalı köy
-
Kilis Merkez -
Kilis■ Köy 18. yüzyılda Musacalı Türkmenler'i tarafından kurulmuştur. Köy halkı günümüzde Türkmen'dir.
■ Koord: 36° 45' 54'' D, 37° 6' 28'' K
Yavuzlu köy
-
Kilis Merkez -
Kilis■ 1920’de Fransızlar tarafından yakıldığı için Yananköy, 1516 Mercidabık Muharebesinin bu yörede gerçekleştiği sanıldığı için Yavuzlu adları verilmiştir.
SN■ Koord: 36° 41' 46'' D, 37° 16' 17'' K