Hassaköy köy
-
Niğde Merkez (
Gölcük bucağı) -
Niğde■ 19. yy sonunda 5000’e yakın Türk dilli Rum (Karamanlís) nüfusu vardı.
SN■ Köy halkı Osmanlı devrinde Ortodoks Türkler'den oluşmaktaydı. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi'nde Hristiyan olmaları sebebiyle Yunanistan'a gönderildiler. Günümüzde köy halkı Boşnaklar'dan oluşmaktadır.
Mustafa■ Köy muhacir köyü olup halkının sadece bir kısmı Bosna asıllıdır. Diğerleri ise Bulgaristan ve Yunanistan muhaciridir. Bu yüzden yukarıdaki yorum yanlıştır.
İzzetnihat■ Koord: 38° 13' 18'' D, 34° 42' 11'' K
Konaklı belediye
-
Niğde Merkez (
Gölcük bucağı) -
Niğde■ 4400 Rum Ortodoks nüfusu ile Ayios Vasilis kilisesi bulunur, Mistiotika denen bir Helen şivesi ile konuşurlardı. Bu şive hiç bozulmadan İslamlaşan soydaşları tarafından bugün Türkçe olarak kullanılmaktadır.
Manav■ Kasaba halkı Osmanlı Devrinde Rumlar'dan oluşmaktaydı. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi kapsamında Rumlar Yunanistan'a gönderildi. Kasaba halkı günümüzde Selanik Mübadilleri, Boşnaklar, Bulgaristan ve Romanya Muhacirlerinden meydana gelmektedir.
Mustafa■ Koord: 38° 10' 33'' D, 34° 50' 39'' K
Kömürcü köy
-
Niğde Merkez (
Gölcük bucağı) -
Niğde■ Niğde iline bağlı tek Alevi yerleşimidir. Göllüdağ mevkiinde geniş alana yayılmış bir Hitit yerleşiminin kalıntıları bulunur.
SN■ Koord: 38° 16' 48'' D, 34° 34' 26'' K
Yıldıztepe belediye
-
Niğde Merkez (
Gölcük bucağı) -
Niğde■ Yörük yerleşimi iddiâ edilse de, örf ve âdetleri Kapadokyalı Helenlerle aynıdır.
Manav■ Köyün Yörük kökenli olduğu doğrudur. Örf ve adetleri ise Helenlerden ziyade Niğde'nin diğer köyleriyle benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla yukarıdaki yorum yanlıştır.
İzzetnihat■ Bu bölgedeki Yörüklerin, eski komşuları olan Kapadokya Rumları* ile örf ve adetleri aynıysa bile bu tek taraflı etkilenmeden dolayı değildir.
metonio■ Koord: 38° 10' 35'' D, 34° 40' 27'' K