Aktoprak köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy esasen Türkmen köyüdür. Lakin köye sonraları Teke Türkmenleri ile Toroslar'dan gelen Yörükler ve Toros Arapları da yerleşmiştir. Köy resmen bir kültür mozaiğidir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 2' 20'' D, 30° 5' 49'' K
Alparslan köy
-
Dinar (
Haydarlı bucağı) -
Afyon■ 20. yy başında
Türk yerleşimi. Şimdi
Türk yerleşimi
■ Kendilerine Yörük derler, Çölovası'nın kalan 13 köyüne ise Türkmen derler. Çölovası'nın diğer köylerindeki Türkmenler de kendilerine Türkmen deyip, bu 3 köy için "Türk" adlandırmasını kullanır.
Denizcan Dede■ Koord: 38° 12' 27'' D, 30° 24' 21'' K
Avdan köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı Danişmendli Türkmenleri'nden Süleymanlı Aşireti'ne mensup Türkmenler ile Macan veya Mican obası diye bilinen Yörükler'den oluşmaktadır. Lakin sonraları köye Mihmadlı Aşireti'ne mensup Türkmenler yerleşmiştir. Mihmadlılar'ın ise bir kısmı Kuşadası taraflarına giderek Türkmen isminde bir yerleşim yeri kurup, oraya yerleşmiştir.
Alparslan Kartal■ Dinar ilçesinde 2 Avdan köyü var iken ayrım için bir dönem ; birine ön ek olarak Dazkırı diğerine Kasaba eklenip kullanılmıştır..
ishak levent■ Koord: 38° 5' 22'' D, 30° 4' 7'' K
Belenpınar köy
-
Dinar -
Afyon■ Gezici bir cemaat iken Cumhuriyet döneminde iskan edilmiştir.
SN■ Eski adı Değşir veya Değişir (1960 ve öncesi)
Cem■ Koord: 38° 6' 55'' D, 30° 2' 59'' K
Bilgiç köy
-
Dinar -
Afyon■ 93 harbinden sonra Bulgaristan'ın Razgrad ilinin Sofular köyü muhacirleri tarafından kurulmuştur.
SN■ Koord: 37° 58' 54'' D, 30° 6' 38'' K
Cumhuriyet köy
-
Dinar (
Dombayova bucağı) -
Afyon■ Cumhuriyetin ilk yıllarında Aliköy veya Seydili, Ömerli ve Yukarı Akça köylerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Türkiye'de Cumhuriyet adını alan ilk yerleşim olmalıdır.
SN■ Üç tane küçük yerleşim biriminin birleşmesiyle kuruldu. Bunlar; Seydili yani Aliköy ile Orta yani Ömerli mahalleleri Uluköy kasabasından, YukarıAkça mahallesi ise Akça köyünden bölünmüştür. Cumhuriyet köyü, Akça köyü ve Uluköy kasabası halkları arasında akrabalık ilişkiside vardır ve hepsi Danişmendli Türkmenleri'nden Süleymanlı/Selmanlı Aşireti'ne mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 12' 2'' D, 30° 15' 18'' K
Çamlı köy
-
Dinar -
Afyon■ Türkmenler ile Balkanlar'dan gelen Muhacir Türkler birlikte yaşamaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 37° 57' 20'' D, 30° 7' 59'' K
Çapalı köy
-
Dinar (
Dombayova bucağı) -
Afyon■ Köy halkının bir kısmı Çölovası'ndan gelen Türkmenler'den, geriye kalanlar Osmanlı tarafından zorla yerleşik hayata geçirilen Yörükler'den oluşmaktadır. Aygündüz, Büyüksancar, Küçüksancar, Yedioluk yaylaları görülmeye değerdir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 3' 24'' D, 30° 18' 30'' K
Çayüstü köy
-
Dinar (
Dombayova bucağı) -
Afyon■ Köy halkı halen Gımıllı diye tabir eder. Köy halkı geleneklerine bağlı Türkmenler'den oluşuyor. Ayrıca köy Büyük Menderes Irmağı'nın da çıkış yeridir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 14' 17'' D, 30° 15' 47'' K
Çobansaray köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı Türkmen'dir. Danişmendli Türkmenlerinden Süleymanlı Aşireti'ne mensuptur. Dinar yöresinde Çobansaray, Akgün ve Çayüstü köyleri 3 kardeşlerin köyü diye bilinirler. 3 köyde aynı soydan gelirler.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 7' 5'' D, 30° 11' 26'' K
Çürüklü köy
-
Dinar (
Haydarlı bucağı) -
Afyon■ Çürüklü, 1701 tarihinde bölgeye iskan edilen Gence/Karabağ kökenli Cevanşir aşiretinin oymaklarından birinin adıdır.
SN■ Koord: 38° 11' 28'' D, 30° 19' 57'' K
Dinar ilçe
-
Dinar -
Afyon■ Antik yazarlara göre Menderes ırmağının çıkış yerinde (şimdi Suçıkan Parkı) kurulu olan Kelainai kentinin bitişiğinde MÖ 189’dan önce Apameia kenti kurulmuştu. Batı Anadolu’nun Roma imp. yörüngesine girmesine yol açan Apameia antlaşması MÖ 188’de burada imzalandı. ■ Osmanlı döneminde kasaba ve nahiye adı Geyikler olarak geçer. 20. yy başlarında beliren Dinar adının kaynağı anlaşılamadı.
SN■ Koord: 38° 3' 55'' D, 30° 10' 9'' K
Genceli mahalle (Gençali bağ)
-
Dinar -
Afyon■ Eski köy terk edilmiş ve halk karayoluna yakın olan yeni yerleşime taşınmıştır.
SN■ 1860 yılında Kafkasya'dan gelen Çerkesler köye yerleşmiştir. Çerkesler Şapşığ olarakta bilinmektedir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 0' 48'' D, 30° 3' 17'' K
Haydarlı belediye
-
Dinar (
Haydarlı bucağı) -
Afyon■ Osmanlı kayıtlarında Çölabad adı verilen bölgenin idari merkezi Haydarlı köyüdür. 1603-1618 Osmanlı-İran savaşında Osmanlı'ya iltica eden Türkmen Cevanşir aşireti 18. yy başlarında bu bölgeye iskan edilmiştir.
SN■ Tarihi kayıtlarda Çölabat veya Çölovası olarak belirtilen kaza yani ilçe burasıdır. Günümüzde nüfusu 10 binin üzerine olan Dinar'a bağlı bir beldedir. Ülkemizde hastanesi olan iki beldeden birisidir. Çölovası olarak bilinen 7 belde ve 9 köyün idari ve iktisadi merkezidir. Çölovası Danişmendli Türkmenler'i olarak adlandırılan Türkmen Aşiretleri'nin yerleştiği bir coğrafyadır. Özellikle Danişmendlilerin Cevanşir Aşireti ağırlıklı olarak Çölovası'na iskan edilmiştir.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 15' 35'' D, 30° 23' 5'' K
Kabaklı köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı Macan veya Mican diye bilinen Yörük obasının yerleşik hayata geçmesi ile kurulmuştur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 7' 27'' D, 30° 5' 14'' K
Kınık köy
-
Dinar (
Haydarlı bucağı) -
Afyon■ 20. yy başında
Türk yerleşimi. Şimdi
Türk yerleşimi
■ Kendilerine Yörük derler, Çölovası'nın kalan 13 köyüne ise Türkmen derler. Çölovası'nın diğer köylerindeki Türkmenler de kendilerine Türkmen deyip, bu 3 köy için "Türk" adlandırmasını kullanır. Bu durum, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde 17.-18. yüzyıllarda doğudan göçen Bozulus, Dulkadirli, Yeni İl vb. Türkmenleri ile, o bölgedeki tarihleri daha eskiye dayananlar arasında bir ayrıma işaret eder.
Denizcan Dede■ Koord: 38° 16' 22'' D, 30° 29' 34'' K
Kızıllı köy
-
Dinar -
Afyon■ Türkmen köyüdür. Köy halkı Danişmendli Türkmenleri'nden Bıçakçı Aşireti'ne mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 8' 9'' D, 30° 6' 47'' K
Körpeli köy
-
Dinar -
Afyon■ Köy halkı yerli Türkmenler ile Balkanlar'dan gelen Muhacir Türklerden oluşmaktadır.
Alparslan Kartal■ Koord: 37° 55' 58'' D, 30° 8' 26'' K
Orta mahalle (Cumhuriyet bağ)
-
Dinar -
Afyon■ Koord: 38° 12' 41'' D, 30° 14' 57'' K
Pınarlı köy
-
Dinar -
Afyon■ Antik yazarlardan sadece Strabon Dinar yakınında Orgas ırmağını anar. Norgaz adı ırmaktan alınmış olmalıdır.
SN■ Koord: 38° 0' 43'' D, 30° 8' 16'' K
Sütlaç köy
-
Dinar -
Afyon■ Daha önce Denizli Çivril’e bağlıyken 1947’de Dinar’a bağlandı.
SN■ Koord: 38° 7' 32'' D, 29° 59' 22'' K
Tatarlı belediye
-
Dinar (
Haydarlı bucağı) -
Afyon■ Roma imp. çağında Metropolitanus Campus adı verilen Çölovası'nın merkezi olan Metropolis kentinin kalıntıları Tatarlı'nın biraz güneyindedir. Köy nüfusu 18. yy başlarında Çölovasına yerleştirilen Gence/Karabağ kökenli Cevanşir topluluğu mensuplarından oluşur.
SN■ Tatarlı, Alparslan ve Kınık köyleri Çölovası'nda bulunmakla birlikte Gence-Karabağ bağlantılı Cevanşirlerle bağlantılı değildir. Kendilerine Yörük derler, Çölovası'nın kalan 13 köyüne ise Türkmen derler. Çölovası'nın diğer köylerindeki Türkmenler de kendilerine Türkmen deyip, bu 3 köy için "Türk" adlandırmasını kullanır. Bu durum, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde 17.-18. yüzyıllarda doğudan göçen Bozulus, Dulkadirli, Yeni İl vb. Türkmenleri ile, o bölgedeki tarihleri daha eskiye dayananlar arasında bir ayrıma işaret eder.
Denizcan Dede■ Koord: 38° 14' 37'' D, 30° 29' 41'' K
Tekin köy
-
Dinar -
Afyon■ Eski adı ’Kürtköyü’ olduğu halde ’Danişmendli Türkmenleri’ne ilişkin yerel hafızanın oluşmuş olması, sözlü tarihin güvenilmezliğine dair kuvvetli bir örnektir.
SN■ Köyün 17. yüzyılda Danişmendli Türkmenleri'ne mensup Türkmen Sülaleleri tarafından kurulduğu bilinmektedir. Günümüzde köy de yaşayanlar da kendilerini Türkmen olarak tanımlar. [Hafıza, imal edilebilir - SN] Köy halkı Anadolu'nun doğusundan geldiği için Kürt demişler. Yoksa soy olarak Türkmen oldukları Afyon Şer'iyye Sicillerinde mevcuttur. Fakat Alanya'nın Türkler ismindeki kasabasını araştırmanızı tavsiye ederim. Alanya'ya gittiğimde arkadaşlarım bana çok şaşırtıcı bilgiler anlatmışlardı. [Okunduktan sonra silebilirsiniz.]
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 1' 4'' D, 30° 7' 11'' K
Yakaköy köy
-
Dinar -
Afyon■ Türkmen ve Yörük köyüdür. Türkmenler Türkmenleri'nden Bıçakçı Aşireti'ne mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 6' 22'' D, 30° 7' 27'' K
Yapağılı köy
-
Dinar -
Afyon■ Daha önce Denizli Çivril’e bağlıyken 1947’de Dinar’a bağlandı.
SN■ Koord: 38° 8' 54'' D, 30° 5' 4'' K
Yüksel köy
-
Dinar -
Afyon■ İsyancı özellikleriyle tanınan Cerit toplumunun köyüdür. Ceridlerin Beğdili Oğuz Türkmenlerinden olduğuna ilişkin rivayet herhangi bir tarihsel veriye dayanmaz.
SN■ Köy halkı Türkmenler ile Yörükler'den oluşmaktadır. Türkmenler Danişmendlilere, Yörükler ise Macan obasına mensuptur.
Alparslan Kartal■ Koord: 38° 7' 51'' D, 30° 3' 27'' K