Armutalan mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Elbistan'ın Karahasanuşağı köyünden göç etmiş Rişvan Kürtlerinin Atmî (Atmalı) aşiretine mensup aileler de var.
■ Kürt-Sünni- Türk-Sünni karışık yerleşim. Büyük kısmı Kürt-Sünni Karahasanuşaklıdır (Atman aşireti) ayrıca köyde Akçadağ Demirciler'den gelen Türk-Sünni aileler de vardır.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 7' 58'' D, 37° 40' 35'' K
Beyyurdu mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ 24.02.1951’de Keçemağara köyünden ayrılarak müstakil köy oldu.
SN■ Beyyurdu mahallesi Alevi Kürtlerle, Sünni Türklerin yan yana yaşadığı köylerden biridir. 1938 Dersim İsyanından sonra Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Tapkin mahallenine yerleşen Zaza kökenli vatandaşlarımız daha sonra Elbistan'a göç ederler. Burda birçok Alevi mahallesi olmasına rağmen bir Sünni Türk mahallesi olan Beyyurdu'na yerleşirler.
Mert Çakmak■ Alevi-Kürt ve Sünni-Türk yerleşimi. Aleviler Tapkinli olup Akçadağ Tapkin köyünden gelmedir. Sünniler Kozanoğulları (Adana Kozandan gelme), Azizler (Akçadağ Penitten gelme)ve Memişlerdir (Palavar'dan gelme).
Abdulvahap ■ Koord: 38° 31' 4'' D, 37° 10' 44'' K
Evcihöyük mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Kürt-Sünni yerleşimi. Yaklaşık 1947-52 yıllarında Akçadağ Kürne'den gelerek Küçük Yapalaklı Türk-Alevilerden köyü satın almışlardır. İki mahallesi vardır. Biri Kürne'den gelme, diğeri Darende Bagıl'dan gelmedir. Her ikisi de Kürt-Sünnidir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 20' 41'' D, 37° 12' 37'' K
İncecik mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Sünni Türk / Alevi-Kürt yerleşimi. Büyük çoğunluğu Sünni Türk'tür. Ancak az sayıda Kürt-Alevi de vardır. Bu köyde eskiden daha fazla Kürt-Alevi aile yaşamaktaydı. Kürt Aleviler Alxas ve Kürecikan aşiretindendir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 21' 59'' D, 37° 20' 31'' K
Kalaycık mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Alevi Türk ve Sünni Türklerden olusan bir köydür. Yakinimizdaki Körücek köyü Alevi Kürtlerden oluşmaktadır.
Mert Çakmak■ Alevi Kürt ve Sünni Türk karışıktır. Aleviler Sİnemilli ve Gini aşiretindendir.
Abdulvahap ■ Aleviler sonradan gelmiş olup bir kısmı Sarız/Kırkısrak, bir kısmı Gücük/Kantarma bölgesinden gelmiştir.
C.G.■ Koord: 38° 23' 47'' D, 37° 6' 18'' K
Karadoruk köy
-
Gürün (
Konakpınar bucağı) -
Sivas■ Köy halkı Elbistan Karamağara köyünden gelmiştir.
SN■ Halkı Akçadağ Amokan (Taşevler) köyünden Elbistan Karamağara'ya oradan da Karadoruk'a göç etmiştir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 52' 10'' D, 37° 21' 31'' K
Karahasanuşağı mahalle
-
Elbistan (
Gücük bucağı) -
Kahramanmaraş■ Karahasanlar, Türkmen ve Kürt unsurları barındıran ve Alevi geçmişe sahip olan Atmalı/Atman federasyonuna bağlı aşirettir.
SN■ © 21.10.1846 Maraş'a bağlı Elbistan kazasında Atmalu Aşireti'nden Kara Hasan oğlu İshak ile Kuldur Aşireti'nin sabık Boybeyi Osman'ın, yolculara ve halka zarar verdiklerinden...
deyar heyran■ Köyde Kürne aşiretine mensup aileler de var.
■ Kurmanci konuşurlar. Kürtçeleri sinemilli alxas ve atmi kürtçesi ile aynıdır. Asıllarının alevi olduğuna dair rivayetler mevcut olmakla beraber sadece iddia boyutundadır. Dersimdeki karsan aşireti ile karasan arasında bir bağ var mı yoksa ses benzerliği mi? Resmi kayıtlarda isimlerinin ne geçtiği bir yana kendilerini karasan diye ifade ederler. Bölge kürtleri de böyle telaffuz eder. Karahasan değil karasan. Kendilerini aslen urfaya bağlayan anlatıları mevcut olmakla beraber tarihsel olarak rişvan atmi konfedarasyonun bir üyesidirler.
Mamo■ Kürt-Sünni Atman yerleşimi.
Karahasanlılar Atman aşiretine bağlıdırlar. Karahasanlıların Elbistan'da Karahasanuşağı, Kavaktepe, Kangal, İkizpınar, Türkören, Armutalan olmak üzere 6 köyü vardır. Aslen Alevidirler. Sünnileşmeleri 1800'lerin sonunda başlamış ve 1950'lere kadar devam etmiştir. Köyde hala Ocak bulunmaktadır yakın dönemde Sünnileşmişlerdir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 9' 35'' D, 37° 36' 31'' K
Karahisar köy
-
Gürün -
Sivas■ 1916 tarihinden sonra Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesinde göç eden Karapapak/Terekeme Türkleri Abdi ağa ve çevresindekiler buraya yerleşmişlerdir.
Türk22■ Kürt-Sünni yerleşimi. 20. yy başında Ermeni yerleşimi iken tehcir sonrası Eleşkirt ve Ağrı'dan gelen Berazi ve Babini aşiretleri buraya yerleşmiştir. Köyde ayrıca Türk olan Tortumlular denilen bir kabile de vardır.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 41' 52'' D, 37° 19' 41'' K
Karamağara mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Köy halkı Malatya'nın Akçadağ ilçesinden göç etmiş Kürne aşiretine mensup.
■ Kürt-Sünni yerleşimi.
Halkı Akçadağ'ın Çirliyan(Kirliuşağı), Amokan (Taşevler) ve Kasıman (Kasımuşağı) köylerinden gelmiştir. Cumhuriyet döneminde nüfus olarak küçük bir köy iken zamanla bu bölgede merkezi konumda bulunmasından dolayı en büyük köylerden biri haline gelmiştir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 28' 28'' D, 37° 10' 36'' K
Kavak köy
-
Gürün -
Sivas■ Alevi-Sünni karışık yerleşim. Köyün büyük kısmı Alevidir. Ancak köye bağlı Ergeç ve Kuzuluk mezraları Sünnidir. Yine de toplamda Aleviler çoğunluktadır.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 39' 23'' D, 37° 13' 24'' K
Keçemağara mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Kürt-Sünni yerleşimi. Büyük bir çoğunluğu Kürt-Sünni'dir. Halkı Akçadağ'ın Kirliuşağı köyünden 1910-14 tarihlerinde gelmiştir. Kirliuşağı kabilesinden önce bu köyde Sivas Kangal'dan gelen Alevi-Türk Dışlıklı kabilesi yaşamaktaydı. Kirliuşaklılar geldikten sonra köyde yaşayan Alevi (Dışlıklılar) ve Sünni Türkler (Azizler) köyden ayrılmışlardır. Köyde yalnızca bir kabile (Beşirler) Türk-Sünnidir. Çoğunluk Kirliuşaklı Kürt-Sünnilerdir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 30' 43'' D, 37° 13' 44'' K
Koyunlu köy
-
Gürün (
Yazyurdu bucağı) -
Sivas■ Gelloş/Ğalloş adının anlamı bilinmemektedir. `Kunduracı` veya `güzel yer` anlamına geldiğine dair rivayetler mesnetsizdir. 1914 Kiepert haritasında Gâvurköy adı verilen yer olması muhtemeldir. Halkı toplamadır.
SN■ Halkı farklı aşiretlerdendir. Eski ismi Gelloş'tur. Oldukça geniş bir mera alanına sahiptir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 53' 59'' D, 37° 4' 59'' K
Köpekören mezra
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Köpekören ya da köyde bilinen adıyla Köpören Kürt-Sünni yerleşimidir, Beyyurdu köyünün mezrasıdır. Halkı Akçadağ Kolköy, Şemsik ve Çınar köylerinden gelmiştir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 29' 52'' D, 37° 11' 16'' K
Kurudere mahalle
-
Darende -
Malatya■ 1970'lere kadar Kürt-Alevi ve Kürt-Sünni karışık bir yerleşim idi. Ancak 1970'li yıllarda Aleviler bu köyden ayrılmıştır. Kürt Alevilerin bir kısmı Alxas aşiretine bağlı Kupolar diye bilinen bir aile idi. Kürt-Sünniler ise Gürün Tepecik köyü gibi Dumanlı-Atmalı aşiretine bağlıdır.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 34' 59'' D, 37° 19' 59'' K
Mahkenli köy
-
Gürün -
Sivas■ Halkının Maraş ili Pazarcık ilçesi Mahgen bölgesinden geldiklerine ilişkin bilgi doğrulanamadı. Sünni Türkmen köyüdür.
SN■ Halkı Pazarcık Maxıkan'dan gelmiştir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 44' 14'' D, 37° 26' 11'' K
Ovacık mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Türk-Alevi ve Kürt-Sünni yerleşimi. Ovacığa bağlı Ferhatpınarı köyünde Adıyaman ve Malatya'dan göç etmiş Rişvan Kürtlerine bağlı Molikanlılar, Drêjanlılar ve Kürneliler var.
■ Köyün tamamı Türk-Alevidir. Köyün Erikli, Üç Kilise ve Ferhatpınarı mezraları vardır. Bu mezralardan Erikli ve Üçkilise de tümüyle Türk-Alevidir. Yalnızca Ferhatpınarı mezrasının çoğunluğu Kürt-Sünnidir. Ancak bu mezrada da Türk-Aleviler de vardır.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 24' 19'' D, 37° 9' 53'' K
Söğütdere mahalle
-
Afşin (
Tanır bucağı) -
Kahramanmaraş■ Osmanlı döneminde Dulkadirli beyleri tarafından avlak olarak kullanılan bir bölge olduğu anlatılır.
Faik Erat■ Köyde ayrıca Avşar bir kabile de vardır. Celikan aşireti Afşin ile Gürün arasında kalan geniş dağlık alanı yayla olarak kullanmıştır. Zamanla bu yörede bazı köyler kurmuştur. Aşiretin bir kısmı da Konya'ya göçmüştür. Bu bölgede Celikanlı ailelerin yaşadığı köyler, Söğütderesi, Kerevin, Yazyurdu, Eskibektaşlı, Böğrüdelik ve Akdere'dir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 32' 14'' D, 36° 51' 36'' K
Tepecik köy
-
Gürün -
Sivas■ Hanefidirler. Halkı Darende Dumanlı aşiretindendir. Gürün'de Kürtçe'yi unutmamış köylerdendir. Son yıllarda Gökpınar gölü suyunun bu köye verilmesiyle Gürün'ün en büyük köyü haline gelmiştir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 39' 25'' D, 37° 22' 33'' K
Uncular mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Beş mezradan oluşur. Kürneli aşiretine bağlıdırlar. Sünni ve Hanefi Mezhebine bağlıdırlar. 1910 yıllarında Akçadağ ilçesinin Küçük Kürne köyünden göçmüşlerdir. Nüfus 700 civarında olup toplam Hane sayısı 120 civarındadır.
Hamid■ Uncular köyü Elbistan'ın Sünni Türk çoğunluklu köylerinden biridir. Köyde önemli nüfusa sahip Kürt aileler de bulunmaktadır, bu Kürt aileler Kürne aşiretindendir.
metonio■ Köyde yaşayan ailelerin çoğu Malatya'nın Akçadağ ilçesinden göç etmiş Kürne aşiretine mensup Kürtlerdir.
■ Kürt-Sünni yerleşimi.
Uncular köyünün 5 mezrası vardır. Tamamına yakını Kürt-Sünnidir. Yalnızca Şuğul mezrasında Büyük Yapalak'tan gelen bir Türk-Sünni aile vardır. Höplek mezrası Akçadağ Taşevler-Amokan köyünden gelmiştir. Diğerlerinin tamamı Akçadağ Kürne aşiretindendir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 27' 27'' D, 37° 6' 51'' K
Yapılı mahalle
-
Elbistan -
Kahramanmaraş■ Kürt-Alevi yerleşimi. Köyde Zaza yoktur. Köy halkı Sinemilli, Alxas, Kürecik aşiretleri ve Kangal Çetinkaya'dan gelmek üzere 4 farklı kabiledir. Köyde Kürne aşiretinden kimse yoktur ve Sünni yoktur.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 31' 37'' D, 37° 12' 34'' K
Yelken köy
-
Gürün -
Sivas■ Halkı Darende Ağılbaşı-Enzek'ten gelen Çuğraş aşireti ve Alxas aşiretindendir. Kürtçe'yi önemli oranda unutmuşlardır. Bu köyün mezrası olan Fatmaderviş ise Türk-Sünni'dir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 38' 53'' D, 37° 18' 32'' K
Yeniköy mahalle
-
Darende -
Malatya■ Kürt-Alevi. Kürt Sünni- Türk Sünni yerleşimi. Bu köy Cumhuriyet döneminde yeni kurulduğu için ismi Yeniköy'dür. Köye ilk gelenler Kürt Alevilerdir. Ancak daha sonra Sünni aileler de köye yerleşmiştir. Şu an Alevi-Sünni oranı yaklaşık yarı yarıyadır. Kürt-Aleviler Alxas, Sinemilli, Kürecik aşiretlerinden, Kürt Sünniler Akçadağ Kolköy ve Levent'ten gelmişlerdir, Türk-Sünniler ise Akçadağ Kozulca'dan gelmedir.
Abdulvahap ■ Koord: 38° 29' 36'' D, 37° 18' 10'' K