Akbulut mahalle
-
Alaçam -
Samsun■ Nüfus Yerli ve Trabzon Of ve Rize Pazar'dan gelen göçmenlerden oluşur.
■ Köy halkı yerli olarak kabul edilen Sünni Türkmenler, Trabzon'dan gelen Müslüman Rumlar ve Rize'nin Pazar ilçesinden gelen Lazlar'dan meydana gelmektedir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 34' 48'' D, 35° 38' 45'' K
Aksu mahalle
-
Atakum -
Samsun■ Köy halkı Gürcüler, Türkler ve Lazlar'dan oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 21' 1'' D, 36° 8' 16'' K
Aslandamı mahalle
-
Atakum -
Samsun■ Köyün tarihi 19. yüzyıla dayanmaktadır. İlk olarak Rumlar'ın yaşadığı köy, mübadele döneminde Rumlar'ın köyden gönderilmesiyle bir süre boş kalmış, ardından Samsun'daki çeşitli Türk köylerinden gelenlerce tekrar imar edilmiştir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 20' 16'' D, 36° 2' 43'' K
Avut mahalle
-
Salıpazarı -
Samsun■ 1958 yılında kurulmuştur. Halkı Ordu tarafından gelmiştir.
C.G.■ Köy halkı 1959 yılında Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Hoybulut köyünden yani günümüzde Korgan ilçesine bağlı olan Çiftlik Beldesi'nden gelen Alevi Çepni Türkmenleri'nden oluşmaktadır. Birkaç ailede Malatya'dan gelmiştir. Onlar da yine Alevi Türkmenler'dir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 7' 49'' D, 36° 49' 9'' K
Aydınpınar mahalle
-
Ondokuzmayıs -
Samsun■ Köy halkı Trabzon ili Şalpazarı ilçesinden göç ederek bölgeye yerleşmiştir. Önceleri Yörükler beldesinin Yörük kökenli halkının yaylası olan Kösedik köyüne bağlı Karacageyik ve Kumkelik mahallelerininden müteşekkildir.
seyyah■ Yörükler yayla olarak kullandığı bir mevki idi. Lakin Trabzon'un Şalpazarı ilçesinden gelen Çepni Türkmenleri'nin yerleşmesi ile köy statüsüne sahip olmuştur.
Polat Koçak■ Koord: 41° 21' 10'' D, 35° 58' 0'' K
Beypınar mahalle (Atakum bağ)
-
Atakum -
Samsun■ Atakum ilçe olduktan sonra merkez mahalle konumuna geldi. Yerlisi Türk'tür. Lakin günümüzde kozmopolit bir yapıya sahiptir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 18' 32'' D, 36° 16' 12'' K
Dereköy mahalle
-
Ondokuzmayıs (
Taflan bucağı) -
Samsun■ Dereköy Beldesinin nüfusunun bir bölümü 130 yıl önce Batum'dan göç eden Kürdlerden meydana gelir.
Mar(d)astan■ Dereköy beldesinin büyük çoğunluğunu Trabzon ilinin Sürmene, Of, Tonya ilçelerinden Göç edenler oluşturmaktadır. Nüfusun geri kalanı ise Rize -Çayeli ,Giresun-Tirebolu ve Görele ilçelerinden göçenler oluşturmaktadır. Nüfus ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz göçmenlerinden oluşmaktadır.
Palalopedi■ Belde halkı Trabzon'un çeşitli ilçelerinden gelen Müslüman Rumlar'dan, Rize ve Giresun'un çeşitli ilçelerinden gelen Çepni Türkmenleri'nden ve 19. yüzyılın sonlarına doğru bölgeye göç eden Sünni Kürtler'den oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Öncelerde belde iken büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşmüştür. Halkının yarısı Giresun ilinden gelenlerden oluşur, kalan nüfus sırasıyla Trabzonlular, Kürtler, Alaçamlılar, Rizeliler ve bir sahil beldesi olduğu için yazlıkçılardan oluşur.
seyyah■ Koord: 41° 27' 32'' D, 36° 6' 47'' K
Doğankaya mahalle
-
Bafra -
Samsun■ 16. yy’da Bafra kasabası ile doğusunu kapsayan bölgenin nahiye merkezi idi.
SN■ 20. yüzyılın başlarında Türkmenler ve Ermeniler beraber yaşamaktaydı. Tehcirden sonra sadece Türkmenler yaşamaya başladı. Günümüzde Bafra'nın yerlisi Sünni Türkmen köyüdür.
Polat Koçak■ Koord: 41° 30' 34'' D, 35° 52' 2'' K
Elmaçukuru mahalle
-
Atakum -
Samsun■ Trabzon'un Maçka,Tonya, Vakfıkebir, Of ilçesi ve Holo köyünden gelen yerleşimciler köyün demografik yapısını değiştirmiştir.
■ Köy esasen Türk köyüdür. 1970'den sonra Trabzon'un çeşitli ilçelerinden Müslüman Rum kökenli vatandaşlar gelerek köyün demografik yapısı değişti. Günümüzde Trabzonlu Müslüman Rum nüfus çoğunluk, Samsunlu Türk nüfus azınlıktır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 20' 13'' D, 36° 0' 46'' K
Emenli mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Köye çok bir çok yöreden aileler yerleşmiştir.(Trabzon,Sivas,Tokat vb..)
■ Köy halkı Alevi Türkmen'dir. Çeşitli kentlerden Alevi veya Sünniler gelmiştir. Gelenler Türk, Çerkes, Laz veya Rum kökenlidir. Fakat köy halkının halen çoğunluğu Alevi Türkmenler'den oluşur.
Polat Koçak■ Koord: 41° 38' 26'' D, 35° 51' 7'' K
Erenköy mahalle
-
Ondokuzmayıs -
Samsun■ Köy halkı başta Kürtler olmak üzere, Trabzon'dan gelen Çepni Türkmenleri ve Müslüman Rumlar ile Giresun ve Ordu'dan gelen Çepni Türkmenleri'nden oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 26' 23'' D, 36° 8' 12'' K
Evrenuşağı mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Selanik muhaciri ve Trabzon'un ilçelerinden gelen Karadenizli göçmenlerle meskundur.
■ Köy halkı Selanik Muhacirleri ile Trabzon'dan gelen Müslüman Rum ve Çepni Türkmeni kökenli ailelerden oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 30' 0'' D, 35° 56' 47'' K
Fener mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Köy İlçenin en kuzeyinde bulunmaktadır. Halkı Bafralı yerli Türkmenler'den oluşur.
Polat Koçak■ Koord: 41° 43' 20'' D, 35° 56' 19'' K
Gökalan mahalle
-
Bafra (
Boğazkaya bucağı) -
Samsun■ 20. yy başında
Türk yerleşimi.
■ Bafra'nın yerlisi olarak kabul edilen Türkmen köylerinden birisidir. Köy oldukça fazla göç vermiştir. Köy halkı Türkmen'dir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 19' 29'' D, 35° 38' 43'' K
Gökçeağaç mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Nüfusun çoğunluğu Sinop taraftan ve iç kesimlerden gelen aileler ile Gürcü aileler oluşturmaktadır ve ayrı mahalleler oluşturmuşlardır. Ayrıca Ordu'dan gelen aileler de yaşamaktadır.
■ Kilise kalıntısı olduğunu 90'larda gören köylüler olmuştur.
Manav■ Köy halkı Sinop ve Ordu'dan gelen Türkler ile Batum Muhaciri olarak bilinen Gürcüler'den oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 32' 48'' D, 35° 45' 41'' K
Hacıdede mahalle
-
Havza -
Samsun■ Hacıdede'nin tamamı Rumeli'den gelen Türkmen-Alevilerden oluşur.
Mursallı■ Köy halkı Selanik'ten gelen Selanikli Alevi Türkmenler'den oluşmaktadır. Bu obanın bir kısmı da Şeyhkoyun köyüne yerleşmiştir.
Polat Koçak■ Koord: 40° 58' 10'' D, 35° 36' 3'' K
Kalıkdemirci mahalle
-
Alaçam -
Samsun■ Bir ara Kalık ile birleştirilip Kalıkdemirci adı verilmişti.
SN■ Mübâdele ile Makedonya bölgesinde bulunan 1700 nüfuslu Kırımşa (Mesovouno) köylüleri Samsun ile Yozgat Rum Ortodoks köylerinde dağıtılmıştır, bir kısmı da burada iskân edilmiştir.
Manav■ Köy halkı Alevi Muhacirler'den oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 31' 3'' D, 35° 32' 48'' K
Karamustafalı mahalle
-
Çarşamba -
Samsun■ Köy halkı Çerkezler ile Alevi Türkmenler'den oluşmaktadır. Aleviler Hubyar Sultan Ocağı'na bağlıdır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 18' 26'' D, 36° 40' 2'' K
Karıncak mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Köy halkını başta Yugoslavya'dan gelen Arnavutlar olmak üzere Çerkezler, Lazlar ve Boşnaklar meydana getirmektedir
■ Köy halkı Arnavutlar, Boşnaklar, Çerkesler ve Lazlar'dan meydana gelir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 40' 20'' D, 35° 55' 54'' K
Komşupınar mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Bafra'nın iç kısımlarındaki köylerin neredeyse tamamı Türkmen köyüdür. Komşupınar halkı Türkmen'dir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 26' 30'' D, 35° 38' 15'' K
Koşu mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Köyde Erbaa (Tokat'ın ilçesi), Bulancak (Giresun), Boyabat(Sinop), Aybastı (Ordu), Fatsa (Ordu), Çerkez, Tonya (Trabzon), Arnavut ve Yunanistan mübadilleri yaşamaktadır.
■ Köy halkı Arnavutlar, Yunan Muhaciri Türkler ve Pomaklar, Orta Karadeniz Bölgesi'nin çeşitli kentlerinden gelen Çepniler, Trabzon'dan gelen Müslüman Rumlar, Çerkezler ve Kürtler'den oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 42' 45'' D, 35° 58' 1'' K
Kösedik mahalle
-
Ondokuzmayıs (
Boğazkaya bucağı) -
Samsun■ Aynı isim Hep Pazarcık ilçesi mahallesi,hem de Çatalağaç köyü Lordon mezrası olarak geçmektedir.Nüfus sayimi ve kütükleri ile seçim isleri Pazarcik ilçesinde, tapu islemleri ile adli ve idari islemler de Gölbasi'nda yürütülmekte ve Haydarli köyünün çizilmis sinirlari içinde kalmaktadir.
seyyah■ Köy halkının ekserisi Trabzon'un Şalpazarı ve Vakfıkebir ilçelerinden gelen Çepni Türkmenleri'nden oluşmaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 22' 32'' D, 35° 58' 27'' K
Ondokuzmayıs ilçe
-
Ondokuzmayıs -
Samsun■ Kasabanın yerli nüfusu 93 Harbi muhaciri olarak Terme Çangallar köyüne iskan edildikten sonra 1930’lu yıllarda buraya göçen Kürtler oluşturur.
SN■ İlçe merkezi ağırlıklı olarak yerli Türkmenler, Kafkasya'dan gelen Çerkesler ve Dağıstan'dan gelen Avar, Lezgi ve Dağıstanlılar'dan oluşur. İlçe Samsun'un merkez ilçelerinden birisi olduğu için elbette kozmopolit bir yapıya sahiptir. Lakin genel olarak Türkmenler ile Kafkas kökenliler ağırlıktadır.
Polat Koçak■ En eski adı Engiz'dir. Ballıca bucak olduktan sonra verilmiş bir addır. Halk tarafından hiç kullanılmaz, ilçe olunca verilen Ondokuzmayıs adına rağmen hem yöre halkı hem de tüm Samsun'da Engiz adıyla bilinir. Fakat yerlisi Batum muhaciri Kürtler değildir, Batum muhaciri Kürtler buraya 30'larda yerleşmiştir. Belli başlı ailelerin elinde olan bir arazi iken farklı yerlerden göç almıştır. Mahallelerinde nüfus ağırlıklarına göre Trabzonlular, Alaçamlılar, Giresunlular, Kürtler, Ordulular birbirini takip eder. Büyük göçle gelen Çerkez aileler ve 93 Harbinden sonra gelen Gürcü aileleler de vardır. Yine Artvin ve Rize'den gelenler, Bafra ve Samsun-Merkez asıllı kalabalık bir yazlıkçı nüfus bulunur.
seyyah■ Koord: 41° 29' 41'' D, 36° 4' 46'' K
Şeyhkoyun mahalle
-
Havza -
Samsun■ Köy halkı Selanik'ten gelen Selanikli Alevi Türkmenler'den oluşmaktadır. Bu obanın bir kısmıda Hacıdede köyüne yerleşmiştir.
Polat Koçak■ Koord: 40° 58' 26'' D, 35° 34' 55'' K
Tepebaşı mahalle
-
Bafra (
Kolay bucağı) -
Samsun■ Osmanlı Devri'nde Türkmenlerin ve Ermenilerin beraber yaşadığı bir köydü. Ermeniler tehcir edilince köyde sadece Türkmenler yaşamaya başladı. Günümüzde de köy halkı Türkmen'dir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 22' 18'' D, 35° 44' 9'' K
Üçpınar mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Alevi ve sünni türkmenler, yörükler, muhacirler, arnavutlar, giresun,ordu ve rize illerinden göçenlerin yaşadığı karışık bir köydür.
seyyah■ Çerkez, Arnavut, Yunanistan Muhaciri ve Yörük Yerleşimi
■ Köy halkı Alevi Türkmenler, Sünni Türkmenler, Sünni Arnavutlar, Giresun ve Ordu'dan gelen Çepni Türkmenleri, Rize'den gelen Hemşinler, Sünni Yörükler, Çerkezler, Drama ve Kavala Muhaciri Balkan Türklerin'den oluşmaktadır. Kısacası köy Karadeniz'in özeti gibidir. Çok kozmopolit ve karışıktır!
Polat Koçak■ Koord: 41° 33' 57'' D, 35° 59' 55'' K
Yeşiltepe mahalle
-
Atakum -
Samsun■ Ağırlıklı olarak Giresun'dan gelen Çepni Türkmenleri ile Samsunlu yerli Türkmenler yaşamaktadır.
Polat Koçak■ Koord: 41° 23' 15'' D, 36° 2' 36'' K
Yiğitalan mahalle
-
Bafra -
Samsun■ Karadeniz göçmenleri yani Doğu Karadeniz ve Gürcistan'dan gelen insanlar bu köyde yok. Köy Bafra'nın yerlisi olarak kabul edilen eski bir Türkmen köyüdür. 188 kişinin yaşadığı ve çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu köy halkıda Türkmen'dir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 22' 40'' D, 35° 39' 1'' K
Yörükler mahalle
-
Ondokuzmayıs -
Samsun■ 9.03.1953’te Yörükler adıyla köy statüsü verildi.
SN■ Belde halkının çoğunluğunu oluşturan Yörüklerin yanı sıra yerli Türkmenler ile Giresun, Ordu ve Trabzon illerinden gelen Çepni Türkmenleri'de ikamet etmektedir.
Polat Koçak■ Koord: 41° 31' 26'' D, 36° 5' 4'' K