Aşağısöğütlü köy
-
Besni (
Çakırhüyük bucağı) -
Adıyaman■ 20. yy başında Kürtçe konuşan Ermeni nüfusu ve Surp Hagop manastırı vardı.
SN■ Kürdçe Bekan jer (Aşağı Bekan) Köyün girişinde bir kayaya Ermenice harflerle kürdçe Hevedi Bekane Jer yazılıdır.
Besnili Haco■ Koord: 37° 32' 59'' D, 37° 46' 59'' K
Besni ilçe
-
Besni -
Adıyaman■ İlçenin kuzey/batı bölümünde Hevêdi, güney/doğu kesiminde Reşvan aşiretine mensup Kürt nüfus yaşar. Bazı yayınlarda 'Karakeçili Türkmen' olarak gösterilen Türk nüfusun büyük bölümü Ermeni kökenli, bir kısmı Urfa'dan göçmüş Bayat aşireti mensuplarıdır. Diğer bölgelerden son yıllarda yoğun Kürt göçü almıştır.
SN■ Hevedi aşireti ile ilgili en erken belge İbni Farqini'nin Silvan tarihidir. Buna göre Cizreli Suleyman Baz'ın 6 oğlundan biri Hevedi aşiretinin atası kabul ediliyor. Hevediler kendilerı için bu nedenle Sılemani/ Suleyman oğulları der. Şerefname'de Hevediler 10. yy'da Mervani beyliğini oluşturan 6 kürd aşiretinden biri olarak anılır.
Besnili Haco■ Besni ilçesinde eski Besni diye bilinen Aşağı Şehir bölgesi tamamen Türkmenlerin yerleştiği bir coğrafyadır. Besni'nin şimdiki yeri Orta Şehir diye anılır. Yukarı Şehir ise Sarhan Mahallesi'nin olduğu yerdir. Orta ve Yukarı Şehirler yine Yerli diye anılan Türkmenler'in yaşadığı yerlerdir.
Celal Toprak■ Koord: 37° 41' 34'' D, 37° 51' 39'' K
Boncuk köy
-
Besni -
Adıyaman■ Köy bostan tarımının yapıldığı tek yer olduğu için Bınçük/ Kuşluk olarak adlandırılımış olmalı,
Besnili Haco■ Koord: 37° 38' 28'' D, 37° 47' 48'' K
Güzelyurt köy
-
Besni -
Adıyaman■ 1938’e dek göçer aşireti idi. 2004’te Akdurak’tan ayrılarak ayrı köy statüsüne kavuştu.
SN■ 1877-78 harbi sonrasında Van'dan gelmiş göçerlerin iskan edildiği bir köy, Türkücü Latif Doğan bu köylü,
Besnili Haco■ Koord: 37° 31' 34'' D, 37° 55' 57'' K
Karagüveç köy
-
Besni -
Adıyaman■ 16. yy'da Adıyaman yöresine yerleşen Hevêdî Kürtleri Besni ilçesinde 23, Gölbaşı ilçesinde 3 köyde yaşar.
SN■ 1570 yıllarında Hevedi asireti cemaati Besni, Araban ve Rumkale’de yaşamakta olup, iki büyük şubeye ayrılmıştır. Birincisi Derviş Kethüda’ya, ikincisi Ekrâd-u Balanlu olarak bilinen ve İlyas Kethüda’ya bağlı olan cemaatlerdir. Derviş Kethüda’ya bağlı olanlar Besni’nin Cinciye , Uzunkuyu, Bayırca ve Tatarlu köylerine, Rumkale’nin Araban nahiyesine bağlı Ebu Sa’d, Kadı, Terbizek, Kabaağaç ve Elvan köylerine dağılmış bulunmaktadır. Balanlu olarak bilinen Hevedi cemaatleri ise Besni’nin Kitiş, Ardıl ve Cilik köyleri ile Sahra ve Hamikî mezralarına yayılmışlardır.
Besnili Haco■ Koord: 37° 36' 35'' D, 37° 45' 24'' K
Kutluca köy
-
Besni (
Çakırhüyük bucağı) -
Adıyaman■ Reşvan aşireti ve 84 harbi sonrasında Vandan gelen ve bölgede adlarına muhacir denılen toplulukların yerleştiği bır köy, Aynı şekilde benzer nedenlerle kurulmuş ve köyün tam karşısında Halfetıye bağlı Vaney (Vanlı) köyü bulunur,
Besnili Haco■ Köyün yerlileri Avşar Türkmenidir, Kürtler köye daha sonradan yerleşmişlerdir ve 30-35 hane civarındadırlar. [Bu bilgi yerlilerce teyit edilmedi - SN]
metonio■ Koord: 37° 35' 34'' D, 37° 58' 36'' K
Pınarbaşı köy
-
Besni (
Suvarlı bucağı) -
Adıyaman■ Eskıden Ermeni manastırı varmıs burda ve Ermeni soykırımı ıle beraber Suvarlı Hevedı göcerlerı buraya yerleşmiş. 30 ya da 40 hanelık bır mezra.
Besnili Haco■ Koord: 37° 34' 14'' D, 37° 39' 9'' K
Suvarlı belediye
-
Besni (
Suvarlı bucağı) -
Adıyaman■ Osmanlı döneminde Beni'nin kuzey kesimini kapsayan Hevidi nahiyesi merkezi idi.
SN■ 1844 tarihli nüfus sayımında Hevîdî cemaatinin yaşadıkları yerler “Hevîdî Nahiyesi”ne veya başka bir ifade ile “Hevîdî Aşireti Nahiyesi”ne dönüştürülmüş ve nahiye kapsamına 19 köy alınmıştır. Bunlar; Birişme, Boncuk, Cencere, Eskiköye tabi Birişme (ayrı bir köy), Gedikli, Karakuyu, Kevcâllı, Berekâtlı, Eskiköy, Kızoğlan, Kitiş, Kocapîrlî, Mâmadik, Nâsırlı, Sarıyaprak, Sîvârlı (Suvarlu), Sugözü, Uzunkuyu ve Zirce köyleridir.
Besnili Haco■ Koord: 37° 32' 19'' D, 37° 37' 52'' K
Uzunkuyu köy
-
Besni (
Suvarlı bucağı) -
Adıyaman■ Hevedi aşireti Osmanli kaynaklarinda Kürd yani Ekrad Taifesi olarak tanımlanmis ve aşiretin, Behisni dışında, merkezi olarak Diyarbekir (Silvan ve Kulp), bunun yaninda gunumuzdeki Besni Hevedi bölgesinin o dönemde Malatya, Maraş ve Ayıntab bölgelerine yayilan kesimi, Kilis, Rakka, Cizre (Mardin Sancağı) ve Halep Eyaletine (Afrin ve Kürddağı) bölgelerindeki varlığı kayıt edilmiştir, Hevedilerin en geç 1519 yılından itibaren Besni ve havalisinde yaşadıkları görülmektedir.
Besnili Haco■ Koord: 37° 37' 29'' D, 37° 42' 24'' K