Aktaş köy
-
Akçakoca -
Düzce■ 13.01.1956 tarihli kararnameyle adı değiştirildi. Halk arasında Gebekese adı kullanılır.
SN■ 1877 Laz göçü ile birlikte ortak kullanıma açık bir köy haline gelmiştir. "Gebekese" olarak da geçmektedir.
cxaluri■ Bilinmeyen bir tarihe kadar Rum Ortodoks yerleşimi. Tarihi Bizans ve Cenevizliler dönemine kadar dayanan bir köydür. Bu dönemde yaşayan yerli hristiyan halkın bağcılıkla uğraştığı bilinmektedir. Köyde çok eskiden bir kilise olduğu bilinmekle beraber bugün varlığından söz etmek mümkün değildir. Köyle aynı adı taşıyan Aktaş şelalesi burada bulunur. Bir kısım Hristiyan ahali İslamı kabul edip Osmanlı'ya katılır. Köy Eskot, Eskiyurt, Gebekilise, Gebekese, Aktaş adlarıyla halk ağızında anılmaktadır. Gebekilise denilen yerde şimdilerde Turan Ünal ve ailesine ait fındık bahçeleri vardır burada eskiden Hristiyanların Kilisesi ve Hristiyanların Eğitimlerini görmeleri için medrese yapılmıştır, şimdilerde köy tarihi yönden çok değeri olmasına rağmen duyarsız kalınmış fındığın iyi para etmesi buraların fındık bahçelerine çevrilmiştir buradaki tarihi yerler yok edilmiştir.
chaluri■ Koord: 41° 1' 58'' D, 31° 3' 58'' K
Beylerbeyi mahalle
-
Kandıra -
Kocaeli■ 20. yy başında
Laz yerleşimi.
■ 1885 Yılında Batum’a bağlı Beglevan, Oxordia, Hopa ve Kemalpaşa civarından gelenlerin iskân edildiği köydür.
SN■ Köy halkı önce Batum'dan İstanbul Beylerbeyi'ne gemi ile gelmiş, daha sonra günümüzdeki yerine yerleştirilerek iskân edilmiştir. Köy Halkı Lazca'yı çok iyi bilir ve konuşur. Beylerbeyi köyünün çok yakınında Türkmen-Manav Erikli Köyünün Mahallesi olan Beycaz'da Beylerbeyi Köyünün akrabaları olan az sayıda Laz nüfus vardır.
Cüneyt Malçok■ 1893 Laz göçmenleridir. Batum’dan gelip İstanbul Sarıyer ve Kartal’a 17 hane olarak yerleşmişlerdir. Kadem Ağa önderliğindeki 7 kardeşten oluşan grup İstanbul Beylerbeyi'ne yerleşmişler, orada da mısır ve ormandan yararlanamadıklarından için Beylerbeyi’ni terk ederek Sapanca’ya yerleşmişlerdir. Fakat burada da sivrisineklerle mücadele etmek zorunda kalan kardeşler bu kez Kandıra istikametine doğru gitmişler, önce Kerpe, Bağırganlı ve sonunda da Beylerbeyi adını verdikleri şu anki köye yerleşmişlerdir. O dönemdeki Beylerbeyi coğrafyasınınbir yakasında Kipti Kargin denen az sayıdaki Çingene evinin olduğu bir yerleşim bulunmaktaydı. Batum muhacirlerinin iskan edildikleri Kandıra'ya tabi Beylerbeyi karyesinde mescid ve okul yapılması taleplerinin gereğinin yapılması. H-24-06-1309
Manav■ Koord: 41° 4' 47'' D, 29° 59' 44'' K
Derbent mahalle
-
Kartepe (
Derbent bucağı) -
Kocaeli■ Büyükderbent (Maşukiye) kasabasının istasyon mevkii iken 19. yy sonlarında Çerkes, Gürcü ve daha sonra Laz muhacirler iskan edildi.
SN■ Abhazlar ve Abzeh Çerkeslerle birlikte Laz yerleşimi.
cxaluri■ Koord: 40° 42' 33'' D, 30° 6' 34'' K
Edilli köy
-
Akçakoca -
Düzce■ 20. yy başında
Laz yerleşimi.
■ 1877 Hopa göçmenleri tarafından kurulmuştur. 1928 yılında muhtarlık alıp bağımsız bir köy haline gelmiştir.
cxaluri■ Koord: 41° 3' 57'' D, 31° 4' 54'' K
Göktepe köy
-
Akçakoca -
Düzce■ 20. yy başında
Manav yerleşimi. Kısmen
Laz yerleşimi
■ Aslen yerli köyüdür. Fakat, zamanla göç eden Laz aileleri, Laz nüfusunu artırmıştır.
cxaluri■ Koord: 41° 3' 26'' D, 31° 6' 34'' K
Kabalak köy
-
Düzce Merkez (
Konuralp bucağı) -
Düzce■ 20. yy başında
Laz yerleşimi.
■ Kabalak adı dönemin yönetici(leri) tarafından dere kenarındaki geniş yapraklı kabalak bitkisi dolayısıyla verilmiştir.
cxaluri■ Koord: 40° 57' 36'' D, 31° 10' 32'' K
Kanpara mahalle (Ümmiye bağ)
-
Gölcük -
Kocaeli■ Kanpara sülalesinin köyü. Ümmiye’ye bağlı bir mahalle olmasına karşılık ayrı bir dağ köyü görünümündedir. Takriben 1950'lere kadar Kandıra sınırındaki Veyisler yakınında tenha bir köyde oturan Laz Kanparalar topluca buraya ve bir kısmı Bekirdere civârına taşındılar.
cxaluri■ Koord: 40° 38' 52'' D, 29° 49' 57'' K
Osmaniye mahalle (Akçakoca bağ)
-
Akçakoca -
Düzce■ Hopa Liman köyünden Bekaroğlu Osman (1877), Akçaşehir'e gelerek Çuhalı Çarşı etrafına diğer ailelerle birlikte yerleşmişlerdir. İlerleyen zaman içerisinde Akçakoca'nın en büyük mahallesi konumuna gelmiştir.
cxaluri■ Koord: 41° 5' 11'' D, 31° 8' 18'' K