Harabe ölü yerleşim
-
Ağın -
Elazığ■ 20. yy başında
Ermeni yerleşimi.
■ Terk edilmiş ve harap durumdadır.
SN■ Terkedilmiş Ermeni yerleşkesi. Bir kilise kalıntısı bulunmaktadır. Kilisenin bir duvarı yarısına kadar yıkılmış, yerden iki metre yüksekliğe kadar sağlam durumdadir. Fotoğrafını bir kaç yıl önce çekmiştim, bulabildiğim takdirde ve bu sayfada paylaşma mümkün olursa, paylaşıma koyabilirim.
Ahmet Karahan■ Koord: 38° 59' 6'' D, 38° 43' 34'' K
Bakımlı mahalle
-
Pötürge -
Malatya■ © 15.07.1893 Sürekli şakilik yapan Kahta kazası Şiro nahiyesi Harabe karyesi muhtarı Geyikoğlu Remo'nun yakalanarak Malatya'ya getirilip ilgili mahkemeye tesliminde ...
deyar heyran■ Koord: 38° 15' 41'' D, 38° 53' 2'' K
Örencik köy
-
Palu -
Elazığ■ MÖ 3. yy’da Kommagene kralı Arsames/Arşam tarafından kurulduğu rivayet edilen antik Arşamaşad, Yun Arsamosata, Ar Şimşat adıyla anılan antik kentin öreni Keban baraj gölü altında kalmıştır. En erken MS 62 yılı olayları bağlamında Tacitus Ann xv.10’da anar. 10.-13. yy’larda Süryani kilisesinin önemli bir merkezi idi.
SN■ Arap kaynaklarında Şimşat شمشاط şeklinde geçer. Emevi ve Abbasiler döneminde bir Arap garnizon kentiydi. Nehir kenarında olmaları ve ismlerindeki benzerlik sebebiyle zaman zaman Adıyaman'daki Sümeysat ile karıştırıldığına, buranın Dördüncü Ermeniye bölgesinde bulunduğuna dikkat çekilir. Bk. İbn Hurdazbih, İbn Havkal ve Yakut el-Hamevi; özelikle bk. Saim Yılmaz, Anadolu'da Abbasi-Bizans Mücadelesi.
Selahattin Polatoğlu■ Koord: 38° 37' 9'' D, 39° 45' 46'' K
Harabe mahalle
-
Solhan -
Bingöl■ Sparabed (kumandan) Vahan Mamikonyan’ın (öl. 506) harabe olan Tsünkert şehri yerine yeni kent inşa ederek eşi olan Borbes/Porpes adını verdiğini aynı sülaleden olan tarihçi Hovhan Mamikonyan anlatır. (Mam #3). Yunan kaynaklarında Sonokerta olarak anılan Tsünkert aynı yer midir, daha güneydeki Eskiköy kalesi midir, açık değildir.
SN■ Koord: 38° 56' 49'' D, 41° 1' 30'' K
Çitören mahalle
-
Tuşba (
Timar bucağı) -
Van■ Köy halkı Karakoyunlu Türkmenleri ile Bruki Kürtlerinden meydana geliyor. Köyün 3'te 2'si Türkmen, 3'te 1'i Kürt nüfusludur.
Murat Çolak■ Koord: 38° 35' 52'' D, 43° 13' 3'' K