Adatepe köy
-
Divriği (
Gedikbaşı bucağı) -
Sivas■ Eski Adatepe (Pingan) köyü terk edilmiş, yerleşim merkezi eski Türk mahallesi olan Rabat mahallesine taşınmıştır. Romantik dönem Ermeni şairlerinden Misak Medzarents (1886-1908) Pinganlıdır.
SN■ 20. yy başlarına kadar büyükçe bir yerleşim olduğu haritalardan anlaşılmaktadır. 20.yy başlarında Ermenilerce meskun Pingân (Pingen) ve Türklerce meskun Rabat adında iki yerleşim içiçeydi. 1915'te görgü tanıklarının ifadelerine göre jandarma bir sabah köyün etrafını sarıp Ermenileri alıp götürmüştür. Bu tarihten sonra köy bir süre Rabat olarak anılsa da sonra ismi Pingân olarak değiştirilmiş ancak daha sonra Adatepe yapılmıştır. Aslında "Adatepe", Zımara (Altıntaş) köyü yakınlarında bir tepedir. Köydeki tren istasyonunun adı "Pingen" olarak kalmıştır. 1915 sonrası yoğun Zaza göçü almıştır. Gelen Zazaların bir kısmı "Mescitli" olarak anılır. 1. Dünya Savaşı sonrası az sayıda Ermeninin köye geri döndüğü bilinir. Bu Ermeni nüfus erken bir dönemde köyü tamamen terk edip İstanbul'a yerleşmişlerdir. 1950'lerde Bulgaristan muhacirleri köye iskan edilmiş ve köyün üst tarafında bugün de aynı adla anılan Göçmen Mahallesi kurulmuştur. Daha sonra muhacirler Adana tarafındaki akrabalarının yanına gitmişler ve köy ile bağları kalmamıştır. Günümüzde köyde ağırlıklı olarak Alevi Zaza ve az sayıda Sünni Türk nüfusu meskundur. Ünlü Ermeni şairi Misak Medzarents’in Pingenli olduğu ve bu köyde doğduğu anlatılmaktadır.
Yavuz Öztürk■ Kurmeşanlar Kurmanci konuşur.
C.G.■ Koord: 39° 24' 15'' D, 38° 22' 49'' K
Akdağ köy
-
Kelkit -
Gümüşhane■ Cemlerini hala Kürdçe yaparlar. Kelkit ilçesinde 13 Kürt (Alevi) köyü vardır.
Mar(d)astan■ Koord: 39° 53' 30'' D, 39° 26' 25'' K
Akdere mahalle (Ayvat bağ)
-
Tufanbeyli -
Adana■ Tunceli-Pertek göçmenleri yerleşmiştir.
SN■ 19. yy başlarında Dersim Pertek Kurmeş köyünden gelip Kurmeş(an) aşiretine/cemaatine bağlıdırlar.
C.G.■ Koord: 38° 21' 57'' D, 36° 14' 28'' K
Çobandurağı köy
-
Divriği (
Gedikbaşı bucağı) -
Sivas■ Köy büyük ölçüde terkedilmiş olup, halkın bir bölümü yakındaki Çaltı köyünde yaşamaktadır.
SN■ Günümüzde Çaltı köyü bir zamanlar bu köyün mezrasıydı. Kirikler bu köyün mezrasıdır.
bıktımüyeolmaktan■ Koord: 39° 23' 41'' D, 38° 17' 21'' K
Darıdere mahalle
-
Sarız -
Kayseri■ 19. yy başında Erzincan Kırmana’dan gelmiş olup Kurmeş(an) aşireti/cemaatine bağlıdırlar.
C.G.■ Koord: 38° 26' 23'' D, 36° 28' 54'' K
Değirmenboğazı köy
-
Hafik (
Celâlli bucağı) -
Sivas■ Eymir bir Oğuz aşireti adıdır.
SN■ Köyün adının Kürt Eymir olmasının sebebi, önce burada Eymir boyundan Alevi-Türkler'in yaşaması sonra ise Tunceli,Maraş,Erzincan'dan Kürt-Alevilerin yerleşmesiyle Kürt Eymir'e dönmesi olabilir. Köyün bir bölümü Türk Alevisidir fakat çoğunluğu başka illerden gelme Kürt-Alevidir.
Mursallı■ Koord: 39° 36' 1'' D, 37° 29' 36'' K
Dilli köy
-
Kemaliye -
Erzincan■ 1870'lerden önce kışın Divriği tarafında oturan Komreşli Kızılbaş Kürtlerin yazları 50-70 çadır halkı olarak Abrank ve Narver (Harmankaya & Gümüşçeşme) köyleri civarında konakladığı, fakat bu iki köyün Ermeni ve Türk halkının protestosu üzerine hükümetin bunları `dağıttığı` kaydedilmiştir.
SN■ Koord: 39° 16' 18'' D, 38° 23' 45'' K
Yalıncak köy
-
Hafik (
Celâlli bucağı) -
Sivas■ Köy 18.yüzyılda Türkmen-Aleviler tarafından kurulmuş olsa da köye 19.yüzyıl'da Tunceli'den gelen Zazaların da yerleştiği bilinmektedir.
Mursallı■ Koord: 39° 39' 29'' D, 37° 35' 33'' K
YukarıGülbahçe köy
-
Pertek (
Akdemir bucağı) -
Tunceli■ 16. yy tahrirlerinde Kömreşlü cemaatine ait Kürt yerleşimi.
SN■ Kısmen Alevi (Zaza) Koçuşağı aşiretinden nüfusuda vardır.
Mehmet Ali■ Bu köyden/bölgeden Erzincan ve Sivas’a göçler meydana gelmiştir. Gidenler kendisini hala “Kurmeşli” olarak görüp Ağuçan ocağına bağlıdır. Kurmanci konuşulur; taranan kaynaklarda Şavakların parçası mı değil mi mevzu'u ihtilaflıdır.
C.G.■ Koord: 38° 57' 19'' D, 39° 10' 10'' K