Artova ilçe
-
Artova -
Tokat■ Artukova veya Artukabad, bugünkü Artova, Sulusaray ve Yeşilyur ilçelerini kapsayan bölgenin kadim adıdır. 1921'de merkezi bugünkü Sulusaray kasabası olan Artukova ilçesi kurulmuş, ilçe merkezi önce Çiftlik(Çamlıbel) köyüne daha sonra 1944 yılında Kızılca köyü yakınındaki Kunduz demiryolu istasyonu mevkiine taşınmıştır.
SN■ Tokat Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova köyler nüfusunun büyük bölümü Malatya'dan göç etmiş Dırêjan Kürdleridir.
Mar(d)astan■ Köyler nüfusunun büyük bölümü Kürd’dür bilgisi yanlıştır. Ancak ilçe merkezinde “Dirican” ailesinin nüfuzlu olması dikkat çekicidir.
C.G.■ Koord: 40° 7' 0'' D, 36° 18' 6'' K
Hamidiye mahalle
-
Yazıhan -
Malatya■ Köy 1901 senesinde Azerbaycan'nın Karabağ bölgesinden gelen Azerbaycan Türkleri ile Dağıstan'dan gelen Dağıstanlı Avar ya da Çerkesler'in yerleşmesiyle kurulmuştur.
Kubilay Aldemir■ Koord: 38° 35' 24'' D, 38° 7' 27'' K
Kayalar köy
-
Gürün (
Yazyurdu bucağı) -
Sivas■ Köyü halkının büyük bir kısmı Malatya Direjan bölgesinden geldiği için Direjanlı ismi kullanılır.
SN■ 1996 yılında ismi Kayalar Köyü olarak değiştirilen Diricanlı
yalcin■ Koord: 38° 52' 12'' D, 37° 0' 14'' K
Mısırdere mahalle
-
Yazıhan -
Malatya■ Xırabe ve Alxo isimli iki mezrası vardır.
SN■ Köyün merkezi Sünni Türktür, ancak bağlı olan üç mezrası da Drejan aşiretinden Kürttür.
metonio■ Koord: 38° 33' 34'' D, 38° 7' 18'' K
Şevkiçiftliği mahalle (Ambarcık bağ)
-
Yazıhan -
Malatya■ Ermenilere ait arazi 19.yy sonu 20.yy basinda Sevki Bey isimli Malatya ahalisinden bir memurun zimmetine gecirilmis, daha sonra göcebe Drejan asireti mensuplarina satilmistir. 2020 itibariyle Yazihan ilcesi Ambarcik mahallesinde bir "sokak" statüsündedir.
drejan■ Koord: 38° 35' 48'' D, 38° 20' 8'' K
Yazıhan ilçe
-
Yazıhan -
Malatya■ Fethiye (Hasanbadrik) kasabası yakınına kurulmuş yeni yerleşimdir. 19. yy’ın orta ve sonlarına doğru Keban Madeni, Arapgir, Mamuretülaziz ve Divriği arasında göçebe yaşayan Terîkan ve Dırêjan Kürt aşiretlerinden bir kısmı burada zorunlu iskana tabi tutularak Hasanbadrik (daha sonra Fethiye ve Yazıhan) nahiyesi oluşturulmuştur.
SN■ 19. yy'ın orta ve sonlarına doğru Keban Madeni, Arapgir, Mamuretülaziz ve Divriği arasında göçebe yaşayan Terîkan ve Dırêjan Kürd aşiretlerinden bir kısmı Yazıhan'da zorunlu iskana tabii tutularak bir nahiye oluşturulmuştur.
deyar heyran■ İlçe merkezinin yerlisinin çoğunluğu Sünni Kürt olmakla beraber Alevi/Sünni Türkler de bulunmaktadır. Bu ilçe karakteristik olarak Gaziantep ilinin Yavuzeli ilçesine çok benzer, zira iki ilçe de yerleşim sayısı açısından 1/3 Sünni Kürt, 1/3 Sünni Türk, 1/3 Alevi Türk dağılımlı gibidir. Ve ayrıca iki ilçenin de kasaba merkezlileri genelde Sünni kökenlidir.
metonio■ Koord: 38° 35' 46'' D, 38° 10' 47'' K